INTERVIU cu ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Când va scădea CAS-ul și ce presiuni fac baronii ca să primească bani înainte de alegeri

INTERVIU cu ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Când va scădea CAS-ul și ce presiuni fac baronii ca să primească bani înainte de alegeri
Publicat: 11/06/2014, 11:17
Actualizat: 29/07/2014, 20:27

Ministrul Finanțelor Ioana Petrescu a admis că, în general, în ani electorali de obicei sunt amânate „măsurile mai dure”, chiar dacă ele au efect benefic pe termen lung.

„Ceea ce se întâmplă în an electoral, nu știu ce o să se întâmple anul acesta, este că anumite măsuri, chiar dacă să spunem pe termen lung sunt benefice, dacă par negative pe termen scurt de obicei aceste măsuri nu se iau. Nu știu, încă nu a fost cazul, suntem devreme în timpul anului, dar asta se întâmplă în orice țară. Dacă sunt alegeri și sunt anumite măsuri mai dure, chiar cu efect benefic pe termen lung, de obicei ele sunt amânate”, a declarat ministrul Finanțelor. Ea a ținut să dea asigurări că „avem bani de pensii și salarii, nici o problemă”.

Solicitată să spună dacă s-a ajuns la o concluzie în cadrul negocierilor cu FMI privind scăderea CAS-ului, ministrul Ioana Petrescu a declarat că acesta este unul dintre punctele principale ale negocierilor cu reprezentanții instituției financiare.

„Pentru asta mă lupt cu FMI. Este unul dintre punctele esențiale ale negocierilor cu FMI. Suntem pe baricade, inclusiv ieri până la 12 noaptea”, a declarat ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, care a arătat că negocierile sunt complexe.

Petrescu a evitat să spună dacă este posibil ca delegația FMI să plece înainte să se ajungă la o decizie în ce privește scăderea CAS.

„Împreună cu echipa de la Ministerul Finanțelor am venit cu soluții, am venit cu măsuri, dar negocierile sunt complexe, pentru că sunt negociate mai multe lucruri care fac parte dintr-un pachet. Nu se negociază separat CAS față de alte măsuri. Și atunci trebuie să lucrăm pe toate planurile”, a arătat ministrul Finanțelor.

Recent, ministrul Finanțelor a declarat că are drept „obiectiv zero” reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, măsura urmând să fie aplicată de la 1 iulie 2014.

În schimb, reducerea TVA la alimente nu a constituit de această dată un subiect pe agenda discuțiilor cu reprezentanții FMI, Comisiei Europene și Banca Mondială.

„În cadrul acestor întâlniri nu am discutat de scăderea TVA. Este un proiect pe termen mai lung. Pentru că impactul este mult mai mare. Nu va fi o măsură în viitorul foarte apropiat, poate pe termen mediu”, a explicat ministrul Finanțelor.

Petrescu: Este o problemă că oamenii de afaceri nu reclamă cazurile de evaziune fiscală

Remarcând că deși „părem puțin supărați pe evaziune”, ministrul spune că și-ar dori ca oamenii de afaceri să reacționeze atunci când au de-a face cu cazuri de evaziune fiscală.

„Ceea ce nu am văzut în România și poate ar trebui să se schimbe este că, deși părem puțin supărați pe evaziune, nu reacționăm foarte tare atunci când o vedem. Oamenii de afaceri și mediul de afaceri știu foarte bine că au probabil asociați care plătesc salariul minim pe hârtie și dau restul cash angajaților. Este o problemă că fac afaceri cu persoane care fac acest lucru, este o problemă că nu îi reclamă”, spune Petrescu.

Șefa de la Finanțe spune că, deși pare că astfel de cazuri de evaziune nu afectează pe nimeni, de fapt „afectează pe toată lumea”.

„Dacă ei nu plătesc CASS-ul și plătesc numai la 800 de lei sau 850 de lei, nu mai există atât de mulți bani pentru a ajunge la sistemul de sănătate și apoi se recurge la alte modalități de plată. Nu se mai plătește CAS-ul, pensiile nu sunt destul de mari, relativ cu restul Europei. Persoana care este plătită doar la salariul minim nu apare că ar fi contribuit mult timp și i se calculează o pensie mică. V-am dat un exemplu simplu de evaziune. De undeva trebuie să înceapă curățenia”, a conchis Ioana Petrescu.

Un portret și interviul pe larg cu Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, în numărul din luna iulie al Revistei The ONE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi reguli la Vatican pentru evaluarea fenomenelor supranaturale
×